Prezentare generală

Controlul calității farmaceutice


Din 1998, Alkaloid AD Skopje a investit aproape 60 de milioane de euro, în principal în divizia de fabricație a produselor farmaceutice.


În 2002 compania a finalizat noua fabrică pentru forme de dozare solide și instalația pentru cefalosporine semisintetice. Este situată la aproximativ 10 kilometri de sediul companiei în zona industrială de vest din Gjorche Petrov.


Având în vedere calitatea procesului de producție, în 2005, Alkaloid a construit și echipat un nou departament de ambalare a medicamentelor, conform standardelor de bune practici de fabricație (GMP). Departamentul are șase linii automate de ambalare blistere și o linie de ambalare bandă pentru ambalarea comprimatelor de cafetină.


Ca parte a investiției într-o nouă fabrică de ambalare a medicamentelor, Alkaloid a alocat și adaptat un nou depozit pentru intermediari conform celor mai înalte standarde de performanță pentru companiile farmaceutice. Această investiție suplimentară a adus avantaje uriașe vitezei și eficienței procesului de fabricație. Rezervele existente de intermediari sunt acum pregătite pentru diferite piețe, în funcție de cerere și nevoi.

Pentru a automatiza și mai mult producția, Alkaloid a instalat o nouă linie automată pentru dozarea, sigilarea, etichetarea și ambalarea lichidelor orale.


În 2018, în urma unei reconstrucții complete a instalației, compania a lansat instalația de forme de dozare semisolide, conformă cu cerințele GMP. A achiziționat și instalat echipamente noi pentru producerea de unguente pentru ochi și topice și creme și geluri topice.

În 2020 a lansat o nouă fabrică de ambalare a medicamentelor, echipată cu două linii de ambalare blistere de mare viteză, crescând capacitatea de ambalare cu 25%.


O a doua linie automată de dozare orală lichidă a fost instalată în 2021, introducând dozarea de noi volume și un nou tip de unități de ambalare.


Capacitatea de producție

Divizia de fabricație a produselor farmaceutice este formată din următoarele unități de producție:


- Fabricare – forme solide

- Fabricare – cefalosporine

- Fabricare – lichide

- Fabricare – forme semisolide

- Ambalarea medicamentelor

- Productia de materii prime farmaceutice

Toate liniile de producție pentru forme de dozare farmaceutică sunt echipate în deplină conformitate cu standardele europene GMP.


Normele stricte GMP necesită conformitatea reglementărilor, ceea ce este deosebit de important pentru procesul de producție fără probleme și extrem de sofisticat de medicamente.

Linia completă de produse farmaceutice a diviziei de fabricare a produselor farmaceutice constă din următoarele forme farmaceutice:


  • forme de dozare orală solide: comprimate convenționale și cu eliberare modificată - comprimate filmate, drajeuri, capsule și pulbere uscată pentru suspensie orală;

  • forme de dozare orală lichidă: soluții orale, siropuri și suspensii;

  • preparate topice: creme, unguente, soluții de uz extern, geluri și supozitoare vaginale și rectale.

Pe lângă fabrica de forme de dozare farmaceutică, Divizia de fabricație a produselor farmaceutice a Alkaloid are și o fabrică de extracție a opioidelor. Produce morfină și derivați de morfină ca materii prime farmaceutice.

Capacitatea anuală de producție, produsă în trei schimburi, este următoarea:

  • 4 miliarde forme de dozare orală solide;

  • 200 de milioane de tablete, 85 de milioane de capsule, 5 milioane de sticle de pulbere uscată pentru suspensie orală și 10 milioane de pachete individuale de medicamente gata preparate, cefalosporine semi-sintetice ca forme de dozare orală solide;

  • 6 milioane de supozitoare vaginale și rectale;

  • 10 milioane de tuburi de unguente, creme și geluri;

  • 1,8 milioane de sticle de soluții pentru uz extern;

  • 9 milioane de sticle de soluții orale, siropuri și suspensii;

  • 160 de milioane de cutii individuale pentru ambalarea medicamentelor;

  • 10 tone de materii prime farmaceutice;