30 oct. 2023

DISCURSUL DIRECTORULUI GENERAL ȘI PREȘEDINTELUI ALKALOID AD SKOPJE

Zhivko Mukaetov

Director general/președinte al Consiliului de administrație al Alkaloid AD


2022 a fost un alt an marcat de multe provocări: în sănătate, logistică, energie și incertitudini economice. Titlurile rubricilor de economie titrau scenarii pesimiste, cum ar fi scăderea producției industriale în regiune, creșterea ratei șomajului, creșterea ratei inflației, prețurile extrem de volatile ale materiilor prime - ca să amintesc doar câteva dintre cele mai importante. Astfel de vremuri dificile, marcate de schimbări majore, necesită o vigilență extraordinară și precauții luate la toate nivelurile de management operațional.

În pofida tuturor provocărilor obiective și subiective pe parcursul anului 2022, Alkaloid a reușit să genereze rezultate financiare pozitive în operațiunile sale.

Am realizat vânzări consolidate totale de 14 289 050 974 MKD, iar profitul nostru net consolidat s-a ridicat la 1 463 420 874 MKD, ambele în creștere cu 12% față de anul 2021.

Vânzările în valoare de 32% au fost realizate pe piața internă, în timp ce 68% au fost vânzări la export, din care: 30% au fost destinate piețelor din Europa de Sud-Est, 21% piețelor din Europa de Vest, 16% piețelor din Europa de Est și 1% au fost destinate celorlalte piețe. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate pe piețele din Polonia, unde volumul vânzărilor noastre s-a dublat, în România, unde am înregistrat o creștere de 81%, în SUA am înregistrat o creștere de 51%, Grecia 41%, Georgia 35% și Bulgaria 25%.

În cursul anului 2022, am realizat primele vânzări considerabile de produse farmaceutice în Portugalia, Mongolia și Chile.

88% din totalul vânzărilor îl constituie segmentul farmaceutic, 7% produse cosmetice, 2% produse botanice și 3% în segmentul chimice.


OPERAȚIUNI BURSIERE


Conform evidențelor Bursei de Valori din Macedonia, în cursul anului 2022, acțiunile Alkaloid au fost din nou printre cele mai tranzacționate și cele mai lichide. Alkaloid AD Skopje, una dintre cele mai importante companii de pe Bursa de Valori din Macedonia, a participat în cadrul operațiunilor bursiere obișnuite cu o valoare tranzacționată de 887.473.666 MKD, ceea ce reprezintă 20,88% din cifra de afaceri totală înregistrată pe prima piață oficială a Bursei de Valori în 2022. Prețul acțiunilor Alkaloid AD Skopje a variat de la 15.556 MKD la 19.400 MKD, cu o medie de 17.475,80 MKD, ceea ce reprezintă o creștere de 10,61% a prețului mediu al acțiunii în comparație cu anul 2021.

În 2022, Bursa macedoneană de valori a acordat Alkaloid prestigiosul premiu pentru cea mai transparentă societate pe acțiuni listată în 2022, la două categorii - selecționate de participanții la piață și de jurnaliști. Concurând cu societăți pe acțiuni cu o capitalizare bursieră de peste 50 de milioane de euro, Alkaloid a câștigat alte două premii - Premiul pentru cea mai consistentă creștere a cifrei de afaceri și Premiul pentru acțiunile anului. Publicul investițional a votat în cadrul sondajului organizat de MSE și portalul web Faktor.


INVESTIȚII


În conformitate cu politica de investiții continue a companiei, am înregistrat o evoluție constantă pe parcursul anului 2022, alocând 1.474.213.000 MKD în creșterea și diversificarea capacităților noastre de producție, unde aș sublinia mega-proiectul nostru Tablet Department 2; promovarea proceselor tehnologice, extinderea laboratorului și a facilităților de depozitare și mai multe proiecte de eficiență energetică.

Pentru proiectele noastre de investiții în regiune, în valoare de 104,1 milioane de euro realizate în ultimii 5 ani, Forumul de Investiții al celor Șase Camere de Comerț din Balcanii de Vest a acordat companiei Alkaloid premiul "Lead Champion Investor in the Region". Având în vedere amploarea investițiilor și a progresului în toate domeniile de activitate, care reprezintă o prioritate absolută în politica de afaceri a Alkaloid, acest premiu reprezintă încă o validare semnificativă a realizărilor companiei.

În cursul anului 2022, am deschis cea de-a 21-a filială în București, România, fiind una dintre piețele noastre cu cea mai rapidă și semnificativă creștere din punct de vedere strategic. Am derulat în scopul educației viitorilor profesioniști din domeniul sănătății diverse activități prin fundația noastră, Trajche Mukaetov, care în cursul anului 2022 a acordat 40 de noi burse studenților la medicină și farmacie de la universitatea de stat. Ne bucurăm că am fost parte la povestea de succes a 619 bursieri în ultimii 15 ani. În această perioadă, am investit peste 122 de milioane MKD în bursele Fundației și în bursele unice pentru șefii de promoție.


PERSPECTIVE


2023 prevedea scenarii deloc entuziasmante. În astfel de circumstanțe deosebite, mai ales pe parcursul ultimilor trei ani dificili, Alkaloid a reușit să asigure plasamente pe toate piețele pe care suntem prezenți. Am rămas parteneri de încredere ai sistemelor de sănătate din țară și din străinătate, asigurând, pe lângă canalele de distribuție perturbate, aprovizionarea neobstrucționată cu produse de înaltă calitate la prețuri accesibile. Suntem hotărâți să rămânem în acest trend, continuând globalizarea brandului Alkaloid, utilizându-ne cunoștințele, expertiza, standardele etice înalte și abordarea profesională în toate operațiunile pe care le desfășurăm.